donderdag 3 februari 2011

Litteratura Serpentium

Gisteren aangenaam verrast door de nieuwe, extra dikke Litteratura Serpentium, hét blad voor de slangenliefhebber dat wordt uitgegeven door de Europese Slangen Vereniging. Het nummer is opgedragen aan emeritus hoogleraar fysiologie Bert Verveen, die onlangs 80 jaar is geworden (van harte gefeliciteerd, Bert!) en die al sinds jaar en dag bijdragen aan het tijdschrift levert. Van zijn hand zijn meerdere artikelen verschenen over met name Boa constrictor. Het mag dan ook geen wonder heten dat het feestnummer voor Bert in zijn geheel gewijd is aan reuzenslangen. Zo staat er een uitgebreid artikel in van Klaus Bonny, een van de meest gerenommeerde boa-kwekers in Europa, over de taxonomie van de West-Indische boa-soorten.
Een andere wereldwijd bekende reuzenslangenexpert is Marc Mense. Hij heeft zich toegelegd op het houden en kweken van Australische ruitpythons en schrijft in Litteratura Serpentium een artikel over de kleur- en tekeningvarianten bij Morelia spilota.
Voor nog meer leesplezier zorgt Bill Townsend. Hij ging in Zuid-Californië op zoek naar rosy-boa's (Lichanura trivirgata), een van de dwergen onder de reuzenslangen. Wat hij allemaal tegenkwam op zijn zoektocht, doet het hart van een herpetoloog sneller slaan. Enkele ratelslangen, koningsslangen, de San Diego alligatorhagedis... Mama, waarom zijn wij nooit naar Californië geëmigreerd???!!!
Ach, het is in Nederland nog altijd beter toeven dan in Zuid- en Zuidoost-Azië, getuige het relaas van Ruud de Lange over de netpython (Broghammerus reticulatus). Hij vertelt hoe de netpython in die contreien op het menu staat van de mens... en omgekeerd. De foto's van een opengesneden python die een man heeft verorberd, zien er niet bepaald smakelijk uit. Een andere foto toont de weduwe van een man die door een netpython is verschalkt. De python heeft zijn maaltijd met de dood moeten bekopen, want de foto toont de weduwe bij een hoopje wervels van vermaledijde slang.
Kortom de nieuwe Litteratura Serpentium biedt veel lees- en gruwelplezier!
Tot slot nog een tip: mocht je nog geen lid zijn van de Europese Slangen Vereniging, dan kun je nu een heldendaad verrichten door je alsnog aan te melden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten