maandag 20 juni 2011

Adders op de Utrechtse Heuvelrug

Natuurmonumenten waarschuwt voor adders op de Utrechtse Heuvelrug. De gifslangen zijn gesignaleerd bij de Helenaheuvel in Doorn. Volgens Natuurmonumenten zijn de dieren illegaal uitgezet, omdat adders (Vipera berus) al enkele tientallen jaren niet meer in het gebied zouden voorkomen.
Maar dat betekent niet dat de adder nooit op de Utrechtse Heuvelrug heeft geleefd. Integendeel zelfs, voor 1970 was dit zelfs een van de kerngebieden. Daarna verdween de slang echter in hoog tempo, meldt RAVON, de wetenschappelijke stichting die onder meer onderzoek doet naar reptielen in ons land.

De adder (Vipera berus)
De constatering van RAVON wordt gedeeld door enkele reacties op het bericht op de site van RTV Utrecht. 'Mim' uit Bilthoven schrijft: "Kijk er niet van op. in de jaren '70 vorige eeuw zaten de adders ook veelvuldig op de hei in de Ridderoordse bossen. Mooi dat ze terug zijn en niet uitgestorven in de provincie Utrecht." En Cor uit Woudenberg schrijft: "Bedenkelijk als je weet dat nog niet zo lang geleden adders ook gewoon voorkwamen op het landgoed Den Treek bij Woudenberg-Leusden.''
Kortom, het is maar de vraag of het om uitgezette dieren gaat. Wie weet - en ik hoop het van harte - is de adder bezig aan een heuse comeback in de provincie Utrecht.