donderdag 21 juni 2012

Op safari in São Geraldo

Een van de meest indrukwekkende hagedissen van het Europese vasteland is ongetwijfeld de parelhagedis, Timon lepidus. Ze zijn niet alleen mooi van kleur, maar hebben ook nog eens een buitengewoon imposant uiterlijk. De parelhagedis is namelijk Europa's grootste gewone hagedis; het mannetje kan zelfs, met de staart meegerekend, een lengte bereiken van 80 centimeter. Alleen enkele pootloze hagedissen kunnen nog groter worden. De parelhagedis komt alleen voor op het Iberisch Schiereiland en in Frankrijk in de kuststreek langs de Middellandse Zee. 


Zo'n mooi beest en toch zo'n slechte reputatie. Althans in Portugal, waar het bijgeloof heerst dat de parelhagedis ongestelde vrouwen aanvalt omdat hij 
bloed ruikt. Ze leiden daar dan ook geen zeker bestaan, deze 'prehistorische reuzen'. Als ze zich niet snel uit de voeten maken, lopen ze het risico te worden doodgeslagen. Terwijl deze hagedis toch een sieraad voor de lokale natuur is! Je zou ze maar in je tuin hebben rondbanjeren!
Peter Otte, Selinde van der Spek en hun dochter Jikke hebben dat dus, parelhagedissen in de tuin. Nou ja, tuin... hun quinta (hoeve) in het Portugese plaatsje São Geraldo in de regio Coimbra telt 5,5 hectare. De olijfbomen en druivenranken, parasolsparren en granietrotsen maken hun terrein tot een paradijs voor reptielen en amfibieën. Gelukkig delen zij dat graag met andere natuurliefhebbers, die daar een van de twee vakantiehuisjes kunnen huren (zie www.bezoekportugal.nl). Een aanrader dus voor reptielenliefhebbers!