donderdag 17 februari 2011

Eerste maaltijd

De eerste maaltijd is genuttigd, althans door enkele slangen, want ze hadden niet allemaal trek. Vooral de twee Chinese steppenslangen (Elaphe dione) hadden honger. Het vrouwtje heeft maar liefst drie springers genuttigd, het mannetje één. Verder heeft het mannetje van de westelijke haakneusslang (Heterodon nasicus) een springer achter de kiezen; het vrouwtje haalde letterlijk haar neus op voor de voorgeschotelde hap.Verder heeft een van de mannen van de melkslang (Lampropeltis triangulum campbelli) het zich laten smaken. De overige melkslangen kwamen niet eens uit hun schuilplaats om ook maar even te snuffelen of er wat van hun gading bij was. De twee Perzische rattenslangen (Zamenis persicus) toonden wel belangstelling voor het aangeboden voedsel, maar hapten niet toe. Volgende week maar weer eens opnieuw proberen.
Ik voer de dieren altijd diepvriesmuizen, die ik vanzelfsprekend eerst goed laat ontdooien. Dat doe ik 'au bain marie': de muizen gaan in een plastic bakje of zakje, dat ik dan in heet (niet kokend!) water laat dobberen. Meestal is het maaltje dan na een kwartier tot twintig minuten ontdooid en klaar om te worden geserveerd.

woensdag 16 februari 2011

Weer ietsje meer lente

De dagen lengen, dus is het zaak ook in de terraria het zonnetje wat langer te laten schijnen. Daarom heb ik de tijdklok weer opnieuw ingesteld. De lampen gaan nu aan om 10.30 uur en weer uit om 16.30 uur. Als de lampen branden, branden ook de donkerstralers (keramische warmtelampen), waardoor ook de temperatuur weer wat oploopt. Kortom, het is voorjaar in de bakken!
De slangen weten mijn inspanningen op hun waarde te schatten en laten zich weer wat vaker zien. En zo hoort het ook: zorg dat de baas tevreden is (ahum).