vrijdag 8 april 2011

Worstelen met een maaltijd

Slangen die een knaagdier verschalken, zoeken vrijwel altijd na het wurgen de kop van hun prooi, om daar als eerste de tanden in te zetten. Vervolgens werken ze hun prooidier letterlijk van kop tot staart naar binnen. Maar soms vergist een slang zich (het zijn ook net mensen!) en begint de zwelgpartij bij het achterste van de prooi. Dat is lastig, doordat dan de pootjes van de muis of rat minder gemakkelijk meegeven en de maaltijd dus veel minder snel naar binnen glijdt. In de vrije natuur is dat riskant, omdat een etende slang zich niet kan verweren tegen mogelijke vijanden. Dus hoe langer de maaltijd duurt, hoe groter de kans dat de slang zelf een maaltje wordt.
Hier het relaas van een Perzische rattenslang, Zamenis persicus, die zijn prooi achterstevoren naar binnen propt. Geluk bij een ongeluk: hij woont veilig in een terrarium en hoeft geen vijanden te vrezen.

woensdag 6 april 2011

Slangen in de Tweede Kamer

Nog zeldzamer dan de gladde slang (Coronella austriaca) zijn Kamervragen over slangen. Maar een filmpje op YouTube over de manier waarop Staatsbosbeheer in de Deurnesche Peel bij Liessel bomen rooit, heeft bij de fractie van CDA, VVD, PVV, ChristenUnie en SGP kennelijk zoveel emoties losgemaakt, dat ze staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw ter verantwoording roepen. Volgens CDA-Kamerlid Ger Koopmans gaat Staatsbosbeheer in het natuurgebied met trekkers 'als een dolle tekeer'. ,,Ik vraag me af hoeveel levende gladde slangen er nog zitten na deze werkzaamheden,'' laat hij optekenen in De Telegraaf. En volgens VVD-parlementariĆ«r Helma Lodders keert er in geen honderd jaar meer een slang terug. Staatsbosbeheer nuanceert het verhaal en laat via een woordvoerder weten dat het er 'allemaal erg heftig uit ziet voor mensen die het niet gewend zijn'. De werkzaamheden, die in januari plaatsvonden, zouden juist bedoeld zijn om het gebied weer geschikt te maken voor de gladde slang en de levendbarende hagedis. Bovendien hebben de trekkers volgens de woordvoerder geen slangen gedood. ,,Die lagen veilig in houtwalletjes en hielden hun winterslaap.''
Gladde slang