donderdag 3 maart 2011

Lekker maaltje

De slangen weer gevoerd en op het koppel Perzische rattenslangen en het mannetje van de westelijke haakneusslang na hebben ze allemaal gegeten. Mogelijk vinden de Zamenis persicus het nog te koud om zich te goed te doen aan muizen. De haakneusslang is pas behandeld tegen mijten en gaat binnenkort vervellen. Volgende week een nieuwe kans. Voorbeeld Afbeelding

woensdag 2 maart 2011

Mite Off

Zojuist het terrarium van de haakneusslangen besproeid met Mite Off van de firma ZooMed in de hoop de mijten de nekslag toe te dienen. Ook de dieren zelf heb ik licht besproeid. Voor de zekerheid heb ik de waterbakken verwijderd, zodat ze er niet in gaan liggen en op die manier de werking van het middel tenietdoen.
Wordt vervolgd!

zondag 27 februari 2011

Help, mijt!

Een mijt, van bovenaf gezien en sterk uitvergroot
Gvd! Kennelijk zijn niet alleen de slangen uit hun winterrust gekomen, maar ook bloedmijt. Het mannetje van de westelijke haakneusslang zit werkelijk helemaal onder. Het vrouwtje lijkt er - afkloppen! - ogenschijnlijk geen last van te hebben.
Ik deed de gruwelijke ontdekking afgelopen donderdagmiddag. En dan is het zaak om zo snel mogelijk in actie te komen, want al zijn die beestjes hooguit een millimeter groot, als ze maar met genoeg 'man' zijn, kunnen ze een slang letterlijk het bloed onder de schubben vandaan halen. Uitzuigers zijn het, in de meest gruwelijke betekenis van het woord! Om de krengen uit te moorden, heb ik direct een spuitbus Insectenspray van Beaphar gekocht. Het goedje moet helpen 'tegen bloedluizen, teken en mijten' bij reptielen en bevat volgens de gebruiksaanwijzing als werkzame stof Ivermectine (0,02%)  en als hulpstoffen propyleen glycol en water. Nu maar hopen dat het helpt...
Via internet bij Reptilia in Den Haag nog snel een fles Mite-Off (fabrikant ZooMed) besteld. In het verleden heb ik met dit middel goede ervaringen opgedaan bij het bestrijden van een mijtenplaag.
Verder schijnt alsemkruid te helpen om mijten op afstand te houden. Eens kijken of ik het ergens op de kop kan tikken om het ter preventie van nieuwe plagen door de bodembedekking te mengen.