woensdag 29 mei 2013

Dode man tussen pythons

Het heeft alles weg van een horrorverhaal. Een 40-jarige man wordt dood aangetroffen in zijn woning in het Beierse Straubing, waarbij enkele pythons rondom en over hem heen kruipen. Is hij gewurgd door zijn lievelingsdieren? Het heeft er alle schijn van... Maar bij de lijkschouwing in Erlangen zijn geen sporen van verwurging aangetroffen. De lijkschouwer gaat ervan uit dat de man een natuurlijke dood is gestorven.
De 40-jarige Duitser hield al vanaf zijn zestiende slangen, zonder dat er ooit problemen zouden zijn geweest. Hij had ook alle benodigde vergunningen, aldus de politie. De reptielenliefhebber had in totaal 46 slangen, allemaal wurgslangen.
Zijn baas alarmeerde de politie nadat zijn werknemer al een week lang niet was komen opdagen. Toen de politie afgelopen maandag de woning betrad, deed zij de lugubere vondst in de slangenkamer. Enkele terraria stonden open, waardoor een paar slangen de kans schoon hadden gezien om hun verblijf te verlaten. Het lichaam van hun eigenaar verkeerde al in verre staat van ontbinding, wat gezien de temperatuur in de reptielenkamer niet verwonderlijk is.
De dieren, die allemaal een goed verzorgde indruk maken, zijn ondergebracht in een reptielenopvang in München. Het gaat om 27 tijgerpythons, 11 netpythons, 7 koningspythons en een anaconda. ,,Al die slangen samen hebben een lengte van 116 meter en een gewicht van 337 kilo,'' zegt Markus Baur van de reptielenopvang. Ook Baur gaat er niet van uit dat de slangenliefhebber door een van zijn eigen dieren is gedood. ,,De slangen zijn mensen gewend en voelen zich kennelijk niet bedreigd. Zelfs nu ze bij ons in de opvang zitten en toch nog gestrest zijn, kun je zonder risico de terraria openmaken.''
Het incident zadelt Baur op met een enorm probleem, want zijn opvang is te klein om alle nieuwkomers adequaat te huisvesten.