woensdag 30 maart 2011

Hé, waar is mijn parkietje nou?

Slangen kunnen ontsnappen, net als kanaries of parkietjes. Maar in tegenstelling tot een weggevlogen kanarie of parkiet zorgt een ontsnapte slang steevast tot veel commotie. Zoals enkele jaren geleden in de Utrechtse wijk Ondiep. In de vroege avond werd ik gebeld door de politie. Of ik met spoed wilde komen, want er was een slang gevonden in een woning. Maar wat voor slang en of deze al dan niet giftig was, wist de politie niet. Of ik misschien bereid was om de stoute schoenen aan te trekken...
Ja hoor, geen probleem. Het was immers voorjaar, dus de kans was groot dat het een ontsnapte rattenslang betrof. Voor de woning stonden tal van nieuwsgierige buurtgenoten. Sensatie in de wijk! Twee politieauto's voor de woning van de oude mevrouw X.!!!
Toen ik uit de auto stapte, werd ik direct verwelkomd door een agente. Dat ik in de woning niet moest schrikken, want deze was nogal vervuild. En de slang, tja, die was al min of meer gevangen...
In de huiskamer stonden nog twee agenten, die naar een vogelkooitje wezen aan de andere kant van de huiskamer. ,,Daar zit ie,'' zei een van hen. En inderdaad, daar zat ie. Daar waar eigenlijk een parkietje had moeten zitten.
De gele rattenslang is een uitstekende
klimmer die een vogeltje niet versmaadt.
,,Ik kwam thuis,'' zei de bewoonster enigszins beteuterd, ,,en toen hoorde ik mijn parkietje niet. Dat vond ik vreemd, dus ik keek in de kooi en... nou ja, u ziet het.''
In de kooi zat een volgevreten gele rattenslang. Het dier was kennelijk slank genoeg geweest om zich door de tralies te wurmen om zich aan de parkiet te vergrijpen. Maar de weg terug bleek daarna onmogelijk.
Ik zette een fauna-box op de tafel en opende de kooi om de slang te pakken. Dit tot verbijstering van een van de agenten. ,,Hij pakt hem met zijn blote handen, die gek!'' klonk het verbijsterd vanuit de verste hoek van de woonkamer. 'Dat is een belediging van een burger in functie,' schoot het door mij heen. Maar aangifte tegen de politieman heb ik nooit gedaan.
Terwijl ik de slang in de fauna-box manoeuvreerde, vroeg de oude vrouw nog even te wachten. ,,Dan pak ik mijn fototoestel, zodat ik nog een aandenken heb.'' En zo ging haar parkietje postuum nog een keer op de foto. De slang heb ik vervolgens mee naar huis genomen, waar hij nog ruim een jaar in een terrarium op een menu van enkel muizen heeft gebivakkeerd alvorens hij naar een nieuwe eigenaar ging.

dinsdag 29 maart 2011

Help, slang ontsnapt!

Nu het zonnetje weer wat vaker schijnt, is het wachten op de eerste berichten in de pers over ontsnapte slangen. 'Man vindt slang in toilet' of 'Slang jaagt zonaanbidders in tuin stuipen op het lijf' zijn koppen die nu elke dag kunnen opduiken. Tja, de slangen zijn in het voorjaar wat actiever en als het deurtje van het terrarium per ongeluk open blijft staan, glippen ze al snel weg. Tot wanhoop van de eigenaar en vaak tot schrik van de buurt.
Kleine slangetjes worden groot, ook vondelingetjes.
De afgelopen jaren ben ik diverse malen gebeld over ontsnapte slangen. Soms met het verzoek of ik een kijkje wil komen nemen en het dier te vangen (wat nooit lukt, omdat de slang tegen de tijd dat ik op de plek des onheils ben aangekomen allang zijn biezen heeft gepakt), soms ook met het verzoek of ik alsjeblieft een gevonden dier wil opvangen. Zo kwam een keer het verzoek van de dierenambulance of ze een diertje mochten brengen. Het was een minuscuul slangetje dat in de binnenstad van Utrecht was gevonden. Toen ze het diertje - in een jampot - afleverde, dacht ik in eerste instantie dat het om een jonge rode rattenslang (Pantherophis guttatus) ging. Maar na een tweede, aandachtige blik gingen de gedachten uit naar een jonge zwarte of grijze rattenslang (Pantherophis obsoletus of P. o. spiloides). Enfin, het slangetje bleek kerngezond, nieuwsgierig en behept met een gezonde eetlust. Het dier werd ondergebracht op kinderboerderij Nieuw Rotsoord (www.nieuwrotsoord.nl), groeide het voorspoedig en ontpopte het zich als een gele rattenslang (Pantherophis obsoletus quadrivittatus). Het dier verblijft nog altijd in het slangenterrarium op de kinderboerderij en laat zich daar graag bewonderen.