vrijdag 2 november 2012

Crisis nekt tijdschrift Reptilia

Een van de mooiste herpetologische tijdschriften is ter ziele. Reptilia heeft per direct de Engels- en Spaanstalige editie stopgezet. Als reden geeft de redactie de aanhoudende economische crisis op, waardoor het aantal abonnementen sterk is gedaald en de advertentie-inkomsten beneden peil blijven. Eerder kondigde de redactie al aan de Italiaanse uitgave te staken. 
De eerste Reptilia verscheen voor het eerst in 1995 en viel vooral op door de glossy uitstraling. De fotografie was vaak ongekend mooi, maar de artikelen waren niet altijd even diepgaand. Toch wist Reptilia steeds weer te verrassen, met name door de 'specials' over een bepaalde soort. De hoofdrolspeler daarin was niet per se een reptiel of amfibie; de redactie schroomde terecht niet om hele pagina's te wijden aan bijvoorbeeld  vogelspinnen of schorpioenen.  
Voor wie het tijdschrift niet kan missen, bestaat er gelukkig een Duitse editie. Deze is inmiddels toe aan nummer 97. De Duitse Reptilia wordt uitgegeven door Natur und Tier Verlag (NTV), wat waarschijnlijk de reden is dat deze editie (nog) niet is getroffen door de crisis. Wie nog een indruk wil krijgen van de Engels- of Spaanstalige Reptilia, kan op www.reptilia.net nog enkele artikelen downloaden als PDF-bestand. Een aanrader! Ook zijn hier nog oude nummers verkrijgbaar voor slechts € 5,-.