dinsdag 9 augustus 2011

Chipplicht voor slangen?

Het is zomer, wat voor de media vaak komkommertijd betekent. Nu valt dat laatste wel weer mee, want er is genoeg te berichten over de economische crisis, de hongersnood in de Hoorn van Afrika, het geweld in Syrië, de rellen in Londen, de mogelijke transfer van Wesley Sneijder van Inter Milaan naar Manchester United en natuurlijk over ontsnapte slangen. Want helaas, menig slangenhouder schijnt in de zomer te vergeten het terrarium van zijn troeteldier fatsoenlijk te sluiten. Het gevolg laat zich raden... slang weg!
Volgens het Algemeen Dagblad van 8 augustus is het een groeiend probleem. 'Elke dag ontsnapt wel ergens een slang' kopt de krant. En de bovenkop meldt keurig dat de opvangcentra voor reptielen het welletjes vinden: Reptielenzoos willen een chip verplicht stellen. Want met een gechipte slang is de eigenaar te achterhalen, zodat hij zijn dier kan terugkrijgen... en hem de rekening voor de kosten van opvang en eventuele politie-inzet kan worden gepresenteerd. 
Het zijn niet de eerste de besten die de oproep doen. In het artikel komen zowel Walter Getreuer van Serpo en Ad Bom van Iguana aan het woord. Zij vangen jaarlijks veel reptielen op (overigens niet alleen weggelopen hobbybeesten, maar ook slangen en hagedissen die als verstekeling aan boord van schepen zijn gevonden) en moeten dientengevolge veel geld, tijd en ruimte investeren in andermans hobby. Goed, ze krijgen een kleine rijksvergoeding, maar dat is en blijft maar een schijntje van de werkelijke kosten. Bovendien komt het slechts zelden voor dat de eigenaar van een ontsnapte slang zich meldt bij de politie en/of opvangcentra. Ik kan me daarom wel vinden in hun voorstel om reptielen te laten chippen. 
Maar is dat haalbaar? Wie houdt de administratie bij? En moeten ook piepjonge slangen gechipt/geregistreerd worden? En waarom reptielen wel, maar grasparkieten en kanaries niet? Wedden dat er heel wat meer van deze vogels in Nederland ontsnappen dan slangen. Goed, zelfs ik snap dat een ontsnapte slang voor meer commotie zorgt, maar ook de opvang van vogels kost geld. Kortom, het lijkt mij niet dé oplossing.
Bestaat dé oplossing dan wel? Ja, die bestaat. Gewoon fatsoenlijk voor je dieren zorgen. En daarbij hoort ook het gebruik van een deugdelijk slot op de terraria. 
Maar helaas denkt niet iedereen er zo over. Want in het eerder genoemde artikel in het Algemeen Dagblad komt ook de 21-jarige Anne Marijs aan het woord. Haar 60 centimeter lange tijgerpython is er vandoor. ,,We vonden het zielig om haar de hele dag in haar hok te laten, dus mocht ze los in huis.'' Dit ging goed tot een huisvriend de achterdeur liet openstaan. 
Tja...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten