De stad Utrecht is toe aan wat meer biodiversiteit, liefst in de vorm van reptielen. Wat is dan een beter idee dan het aanleggen van broeihopen? Zaterdag 23 maart heeft een groep enthousiaste vrijwilligers in de snijdende kou de handen uit de mouwen gestoken en bladafval, (paarden)mest en takken op een hoop gegooid. De locatie: park De Koppel in de Utrechtse wijk Lunetten.
Ook vorig jaar hebben we broeihopen in deze wijk aangelegd, maar achteraf op een wat minder geschikte locatie in het Beatrixpark. De bomen hielden daar de zon te veel tegen. En tja, een broeihoop zonder zon is als Utrecht zonder Dom.
De huidige locatie ligt pal aan het water (een voorwaarde om ringslangen te lokken) en biedt de slangen in het voorjaar en de zomer volop beschutting in de vorm van rietkragen en hoog gras. Bovendien heeft de zon er vrij spel. Ideaal terrein voor de ringslang. En nu maar hopen dat de slangen de weg naar onze broeihoop weten te vinden...
Ringslangen leggen, afhankelijk van de grootte en de conditie van het vrouwtje, tussen de 5 en 30 eieren met een zachte, leerachtige schaal. Dat doen ze bij voorkeur in hopen rottend organisch materiaal, zoals bladeren en mesthopen, omdat door broei de temperatuur daar hoger is dan de buitentemperatuur. Een temperatuur van 24 tot 28 graden Celsius is ideaal voor de ontwikkeling van de embryo's.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten